OBS De Dubbele Punt | Koetenburg 14 | 1719 AR Aartswoud
Rots & Water

Rots & Water

Op Obs De Dubbele Punt werken wij met het programma Rots en Water.

Wat is het? Rots en Water is een psycho-fysieke training voor jongens en meisjes ontwikkeld door Freerk Ykema. Centraal staat het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen. Het fysiek, mentaal en verbaal weerbaar worden en daarmee sociaal en communicatief vaardig zijn, zijn de doelen van deze training.

De harde, onwrikbare rotshouding versus de beweeglijke, verbindende waterhouding. De kunst is het vinden van een balans tussen rots- en waterkwaliteiten; samengaan met anderen (water), het vinden van een eigen weg en vasthoudend aan eigen overtuigingen en gevoel (rots).

De rotshouding leert om op jezelf te vertrouwen en je eigen weg te durven kiezen. Kinderen leren om te gaan met o.a. groepsdruk en pesterijen. De waterhouding leert ze open te staan voor de mening van anderen. Hierbij staan samenwerken, vriendschap, verbondenheid en communicatie centraal.

Door middel van sportieve opdrachten worden persoonlijke grenzen en grenzen van anderen opgezocht. Ze leren deze grens op een constructieve manier aan te geven, nog voor de grens wordt overschreden. Zo worden mentale en sociale vaardigheden aangeleerd. Actie (spel en simpele zelfverdedigingvormen) wordt afgewisseld door momenten van zelfreflectie en kringgesprekken.

Leer eerst je eigen lichaam goed kennen en de grenzen ervan. Leer dan daar op een positieve manier mee omgaan. Met name jongens worden op dit vlak steeds minder uitgedaagd. Ze moeten stil zitten en luisteren. En dat terwijl ze veel beter leren door te doen. Denk maar eens aan de eigenschappen die testosteron met zich mee brengen; competitie, onafhankelijkheid, mannelijke agressie en opkomen voor jezelf (En dit is nog maar één aspect wat van invloed is op het gedrag en de manier van leren die bij jongens past). Voor meisjes geldt dat ze meer naar buiten mogen treden en zichtbaar actie aan het denken en voelen te koppelen. Met deze methode ontstaat er een win-win-situatie voor zowel jongens als meisjes.

Kortom: Leren samenwerken, samen spelen, samen leven.

 

Rots & Water

Rots & Water

Op Obs De Dubbele Punt werken wij met het programma Rots en Water.

Wat is het? Rots en Water is een psycho-fysieke training voor jongens en meisjes ontwikkeld door Freerk Ykema. Centra ... Lees verder >>

Schoolactiviteiten

Donderdag 22 april

10-12 mei

31 mei

30 juni

Alle bekijken >>

Privacyreglement

 

De Dubbele Punt verzamelt in het kader van het onderwijs gegevens van de bij haar ingeschreven leerlingen. Deze gegevens worden gebruikt voor o.a. begeleiding, het voldoen aan wettelijke verplichtingen etc. Op de gegevens is d ... Lees verder >>

Leerling aanmelden

Wilt u uw kind aanmelden? Klik dan hier om uw kind aan te melden en wij nemen contact met u op.